Antonia Vlašić

Datum objave: 13. 01. 2022.

Genetička varijacija u 2-3% populacije Grenlanda odgovorna je za drugačiju apsorpciju šećera nego li kod ostatka populacije, pokazala je nova studija.

Cilj novog istraživanja bio je otkriti što se događa u crijevima osoba koji imaju genetičku varijaciju. Analizirali su se zdravstveni podaci 6551 odraslog stanovnika Grenlanda te su provedeni eksperimenti na miševima. Miševe su podijelili u dvije skupine - prvoj skupini je umjetno inhibirana sposobnost normalne apsorpcije šećera, kao što je slučaj i kod stanovnika Grenlanda s genetičkom varijacijom, dok je druga skupina imala normalnu apsorpciju šećera.

Rezultati istraživanja pokazali su kako su miševi kojima je bila inhibirana normalna apsorpcija šećera dobili dvostruko manje na tjelesnoj masi u odnosu na miševe s normalnom apsorpcijom šećera.

Eksperimentalni rezultati potvrdili su analizu zdravstvenih podataka ispitanika, koja pokazuje kako osobe s genetičkom varijacijom imaju nedostatak enzima saharaza-izomaltaza, što im omogućava bolje zdravstveno stanje. Takve osobe imaju niži indeks tjelesne mase (oko 2 kg/), nižu tjelesnu masu (oko 4,8 kg), manji postotak masnog tkiva (oko 3,3 %) i nižu razinu triglicerida u krvi (oko 0,3 mmol/L).

Znanstvenici objašnjavaju kako nosioci navedene genetičke varijacije, zbog nedostatka enzima saharaza-izomaltaza, ne metaboliziraju šećer na jednak način kao i većina populacije. Kod njih se šećer umjesto u krvotoku apsorbira direktno u crijevima. Zatim, crijevne bakterije pretvaraju šećer u kratkolančanu masnu kiselinu acetat, za koju je dokazano da smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i jača imunološki sustav. Smatraju kako je glavni razlog zašto baš stanovnici Grenlanda imaju genetičku varijaciju taj što se u njihovoj prehrani općenito slabo konzumira šećer, a uglavnom se konzumira meso i masti porijeklom iz ribe, kitova, tuljana i sobova. Iako odraslima ova genetička varijacija omogućava zdravstvene pogodnosti, na njihovu djecu može utjecati negativno. Djeca prilikom konzumacije šećera često imaju probavne tegobe poput proljeva, nadutosti i bolova u trbuhu. Pretpostavlja se kako je crijevnim baterijama potrebno vremena da nauče kako šećer pretvarati u energiju.

Autori studije nadaju se kako će rezultati njihovog istraživanja potaknuti razvoj lijekova koji inhibiraju saharaza-izomaltaza gen i na taj način spriječiti razvoj kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

Izvor: University of Copenhagen - Faculty of Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Geni, metabolizam,

Komentari