Datum objave: 26. 10. 2006.

Nekoliko epidemioloških studija je ukazalo na povezanost uzimanja vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani i rizika od pojave karcinoma. Međutim, postoji mogućnost da je ta povezanost posljedica drugih životnih navika pored uzimanja dodataka prehrani.

Preko 80 000 žena je sudjelovalo u opsežnom istraživanju provedenom u Francuskoj i rezultati su pokazali da suplemente koriste starije osobe, osobe poželjnije tjelesne mase, među njima je manje pušača i tjelesno su aktivniji, češće u obiteljskoj anamnezi imaju slučajeve karcinoma dojke i češće kontroliraju mogućnost pojave karcinoma.

S obzirom na prehranu, hrane se zdravije: jedu više voća, povrća, ribe i manje konzumiraju alkohol. Imaju veći unos mikronutrijenata, prehrambenih vlakana i omega-3 masnih kiselina te manji unos masti.

Autori ovog istraživanja objavljenog u časopisu European Journal of Nutrition naglašavaju važnost informacija o životnim navikama korisnika vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani pri budućim istraživanjima koja će promatrati povezanost uzimanja suplemenata i rizika od karcinoma.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari