Vitaminoteka

Datum objave: 12. 02. 2016.

Pojedini programi mršavljenja usredotočeni su samo na tjelovježbu s pretpostavkom da će povećanje tjelesne aktivnosti povećati potrošnju energije i u konačnici dovesti do gubitka kilograma.

Međutim, iako je jasno da povećanje tjelesne aktivnosti donosi brojne zdravstvene koristi, novo istraživanje dovelo je u pitanje dugotrajne učinke visoke razine tjelesne aktivnosti na tjelesnu masu. U istraživanju, inače objavljenom u časopisu Current Biology, proučavano je pleme Hadza u Tanzaniji, koje je poznato po vrlo aktivnom životnom stilu. Za potrebe analize procijenjena je tjelesna aktivnost i energetska potrošnja 300 žena i muškaraca iz plemenske zajednice tijekom jednog tjedna.

Rezultati su pokazali da su ispitanici s umjerenom razinom tjelesne aktivnosti dnevno „sagorjeli“ oko 200 kcal više nego, primjerice, prosječni stanovnici SAD-a i Europe koji žive sjedilačkim načinom života. No, dodatno povećanje tjelesne aktivnosti nije pokazalo dodatni pozitivan učinak. Naime, potrošnja energije najaktivnijih ispitanika bila je jednaka onoj kod umjereno aktivnih.

Stoga se smatra se da se organizam nakon nekog vremena očito prilagođava visokim razinama tjelesne aktivnosti na način da „štedi“ i učinkovitije raspolaže energijom. Ovo bi značilo da pri naporima za smanjenje ili održavanje tjelesne mase veliku pažnju treba obratiti i na prehranu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari