Josip Rešetar

Datum objave: 25. 05. 2018.

Upalna stanja, koja se javljaju kao rezultat pretilosti, mogu dovesti do smanjenja broja stanica okusnih pupoljaka na jeziku i posljedično do smanjenja osjeta okusa za hranu, zaključak je nedavnog istraživanja.

Okusni pupoljak se, inače, sastoji u prosjeku od 50 do 100 stanica koje pripadaju trima različitim vrstama, a sve zajedno doprinose osjetu pet glavnih okusa – slatko, slano, kiselo, gorko i umami. Životni vijek stanica okusnog pupoljka iznosi 10 dana te je programiran posebnim mehanizmima staničnog odumiranja.

U osmotjednom istraživanju na miševima  jednu skupinu hranili su prehranom s 14 % masti, dok su drugu skupinu miševa hranili prehranom s 58 % masti. Druga skupina miševa nakon istraživanja imala je za trećinu veću tjelesnu masu u odnosu na prvu skupinu. Dodatno, kod druge skupine uočeno je smanjenje broja stanica u okusnim pupoljcima za 25 %, iako su veličina i vrsta stanica ostale iste.

Naime, kod pretilih miševa u drugoj skupini došlo je do pojave kronične upale posredovane proupalnim citokinima koji uključuju i TNF-α. Povišena razina TNF-α uzrokuje veću programiranu smrt stanica okusnih pupoljaka što dovodi do posljedičnog smanjenja osjeta okusa.

Zaključak ove studije mogao bih potaknuti nove terapeutske strategije za ublažavanje disfunkcije osjeta okusa kod pretilih pojedinaca.

Izvor: PLOS

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, okus, Upala,

Komentari