Zašto piti voćne sokove tijekom cijeloga dana?

Datum objave: 01. 01. 2005.

Stoljećima su se voćni sokovi i sokovi od ekstrakta bilja koristili zbog svojih iscjeljujućih i medicinskih svojastava.Voćni sok je idealno piće za cijeli dan. Izravno ga možemo vezati uz tri preporuke za zdrav život čija se važnost naglašava iz dana u dan..

Preporuka#1 : pazite na hidraciju.

Dnevno se odrasloj zdravoj osobi preporuča unos od otprilike 2 litre tekućine. Tekućina bogata vitaminima, mineralima, netopivim prehrambenim vlaknima unesena u obliku voćnog soka organizmu će zasigurno pružiti vitalnost i osvježenje.

Preporuka#2 : konzumirajte najmanje pet obroka voća i povrća dnevno.

Ova je preporuka u prvome redu usmjerena ka zdravlju kardiovaskularnog i probavnog sustava i iza sebe ima potvrdu brojnih znanstvenih istraživanja, no mnogima se čini neizvedivom. Ipak, jeste li ikada razmišljali o tome da 1 čaša 100 %-tnog prirodnog soka predstavlja jednu porciju voća? Tako primjerice, u jednoj čaši 100 %-tnog prirodnog narančinog soka možete dobiti 40 mg vitamina C, što je zapravo više od polovice dnevne preporučene količine. Također, u čaši soka dobit ćete 25 % dnevne preporučene količne folne kiselina i 14 % dnevne preporučene količine tiamina (vitamina B1) te značajne količine kalija. Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje soka od naranče poboljšava apsorpciju željeza za 2.5 puta.

Preporuka#3 : ne preskačite doručak.

Dobar doručak može Vam osigurati energiju potrebnu da biste izdržali naporan dan. Redovito konzumiranje doručka može poboljšati Vaše sveukupno zdravlje osiguravajući organizmu vrijedne nutrijente. Utvrđeno je da osobe koje redovito doručkuju s lakoćom osiguravaju dnevne potrebe organizma za nutrijentima. Isto tako, brojne studije pokazuju da su osobe koje redovito konzumiraju kvalitetan jutarnji obrok mnogo aktivnije i produktivnije, kako mentalno tako i tjelesno.

Preskakanje doručka znači nepotrebno gladovanje organizma minimalno 14 sati, a hrana je organizmu kao i gorivo automobilu, neophodna da bi pravilno funkcionirao.Važno je naglasiti da bi doručak trebao osigurati četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijentima, stoga je vrlo važno što ćemo doručovati. Prema American Dietetic Association dobar doručak uključuje mlijeko ili mliječne proizvode kao dobar izvor proteina i kalcija, integralna peciva ili pahuljice, kao izvor kompleksnih ugljikohidrata i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana te nekih vitamina i minerala.

U najvažnijem dnevnom obroku voćni sok može igrati više važnih uloga.

  • Voćni sok može organizmu osigurati potrebne vitamine i minerale i tako mu pomoći da zadovolji dnevne potrebe za vrijednim nutrijentima

  • Sadržaj vlakana u voćnim sokovima pomaže organizmu u reguliranju probave. Prehrambena vlakna iz sokova mogu osigurati bolju pokretljivost crijeva.

  • Voćni sok može spriječiti tzv. "jutarnju hipoglikemiju", odnosno pad razine šećera koji može uzrokovati čitav niz fizioloških i tjelesnih simptoma kao što su vrtoglavica, slabost, promjene raspoloženja, bol, anksioznost i depresija.

  • Rezultati velikog broja istraživanja pokazali su da je dnevni unos pet ili više obroka voća i povrća ključ dobroga zdravlja. U tom konteksu spominje se blagotvorno djelovanje na povišen kolesterol u krvi, redukciju tjelesne mase, prevenciju kardiovaskularnih i malignih bolesti. Čisti voćni sok sadrži iste vitamine, minerale i fitokemikalije kao i svježe voće.

  • Čaša voćnog soka ujutro već je jedan od pet preporučenih dnevnih obroka voća i povrća. Zašto onda ne bi dan započeli kako treba, sa šalicom voćnog soka?

  • Osobama koje ujutro ne osjećaju glad, voćni sok može otvoriti apetit i tako pomoći da ne preskaču najvažniji dnevni obrok

  • Sokovi zbog svoga sastava bogatog vitaminima, mineralima i različitim fitokemikalijama, mogu biti vrlo djelotvorna sredstva za jačanje imuno sustava i odupiranje raznim infekcijama.
  • Ovisno o udjelu čistog voćnog soka, razlikujemo tri vrste voćnih sokova:

    Čisti voćni sok predstavlja 100%-tni prirodni negazirani voćni sok. Ne sadrži nikakva bojila ni druge aditive
    Nektar nije 100%-tni voćni sok, ali mora sadržavati više od 20 % čistog voćnog soka, ovisno o vrsti voća iz kojeg se proizvodi; nektar najčešće sadrži 20 - 50 % voćnog soka. Nektar se prvenstveno proizvodi od onih vrsta voća koje sadrže posebno velike, ili posebno male količina voćne kiseline ili velike količine mesa, a po prirodi su vrlo aromatične. Nektar se primjerice proizvodi od trešanja, jabuka, ananasa, banana...Nektar ne sadrži ni bojila niti aditive.
    Voćni napitci moraju sadržavati minimalno 6 % voćnog soka

    Količina i gustoća nutrijenata, odnosno sadržaj nutrijenata u soku ovisi o voću iz kojega je sok proizveden, kao i o metodi proizvodnje soka.

    Svježi sokovi su izvrstan dodatak prehrani. Kvaliteta prirodnih sokova očituje se u bogatstvu nutrijenata koji su u sokovima prisutni u svome prirodnom obliku, a koji sinergistički djeluju na poboljšanje kvalitete života.

    Većina voćnih sokova sadrži vitamin C, folnu kiselinu i kalij.

    Vitamin C je čuvar imunosnog sustava, sudjeluje u očuvanju lijepe i zdravwe kože te zdravih desni.

    Folna kiselina je važan saveznik u trudnoći. Osigurava pravilan razvoj živčanog sustava djeteta i zdravlje kardiovaskularnog sustava.

    Kalij je mineral neophodan za regulaciju ravnoteže tjelesnih tekućina, posebno je značajna njegova uloga u održavanju krvnog tlaka, a sudjeluje i u prijenosu živčanih impulsa te pomaže kontrakciju mišića.

    Voćne sokove dobro je piti tijekom cijeloga dana jer uz osvježenje i primamljive okuse pomažu u stimulaciji imunosnog sustava, sudjeluju u detoksikaciji organizma i zaštiti od štetnih čimbenika okoline, odnosno, čuvaju Vaše zdravlje i održavaju Vas vitalnima.

    Iva Alebić, dipl.ing.

    Sponzoriran članak

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari