Datum objave: 06. 11. 2012.

Britanski znanstvenici predstavili su, na skupu Neuroscience 2012 u New Orleansu, studiju prema kojoj preskakanje doručka čini visokokaloričnu hranu privlačnijom kasnije tijekom dana jer se naš mozak, kada gladuje, može usmjeriti na traženje takve hrane.
Za potrebe studije provedeno je nekoliko funkcionalnih magnetskih rezonanci kod 21 dobrovoljca normalne tjelesne mase.

Prilikom posjeta centru za testiranje, sudionici studije su određene dane dobivali obilan doručak od 750 kcal, otprilike sat i pol prije snimanja mozga, a određene dane su snimanja provođena „na tašte“. Svaki put nakon snimanja mozga ponuđen im je ručak, a znanstvenici su potom utvrđivali količinu pojedenoga. Tijekom svakog snimanja mozga sudionici su ocjenjivali slike visokokalorične i niskokalorične hrane.

Rezultati su pokazali da preskakanje doručka povećava glad, privlačnost prema visokokaloričnoj hrani te unos hrane. Prilikom usporedbe slika mozga nakon konzumiranja doručka i „na tašte“, istraživači su uočili različite obrasce aktivnosti u orbitofrontalnom korteksu. Ovo područje mozga smješteno je iza očiju, a utječe na procjenu užitka i vrijednosti hrane. U dane preskakanja doručka, ovo područje mozga je bilo aktivnije prilikom gledanja slika visokokalorične hrane nego u dane kada su sudionici doručkovali.

Pošalji prijatelju na email

Komentari