Datum objave: 26. 10. 2012.

Većini nam uz dobar odrezak sjajno paše čaša vina, a istraživači koji proučavaju kako osjećamo hranu u ustima, vjeruju kako su otkrili zašto je to tako. Prema njima, vino koje je astringent te masno meso su poput yinga i yanga u svijetu hrane, nalaze se na suprotnim stranama osjetilnog spektra.

Istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology, nudi potpuno novu definiciju uravnoteženog obroka. Također, nudi novi način razmišljanja o našim prehrambenim navikama, dobrima i lošima.

Istraživači su znali da vino kao astringent ostavlja grub i suh osjećaj u ustima. Masti, s druge strane su „klizave“. Pretpostavljalo se kako bi se ove dvije krajnosti mogle privući, no nije bilo u potpunosti jasno kako to u stvarnosti funkcionira s obzirom da su astrigenti koje konzumiramo poprilično slabi astrigenti.

U ovoj studiji, istraživači su pokazali kako slabi astrigenti – čaj, vino - svakim gutljajem dobivaju na svojoj jakosti. U kombinaciji sa sušenim mesom, ovi astrigneti pojačali su „skliski“ osjećaj koji prati masna hrana.

Autorica studije vjeruje kako ovo prirodno nastojanje za uspostavljanjem ravnoteže u našim ustima blagotvorno djeluje na održavanje raznolikosti naše prehrane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vino,

Komentari