Datum objave: 08. 04. 2015.

Poznato je da visokomasna prehrana može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, a novija saznanja upućuju i na mogući utjecaj na rizik od nekih psihijatrijskih poremećaja, poput depresije.

Novo istraživanje znanstvenika iz Louisiane pokazalo je da visokomasna prehrana dovodi do promjena u zdravlju i ponašanju vjerojatno i zbog utjecaja na crijevnu mikrofloru, bez obzira na eventualnu prisutnost pretilosti.

U istraživanju su korišteni zdravi miševi normalne tjelesne mase koji su bili hranjeni uobičajenom hranom, no kojima je tijekom istraživanja bila presađena crijevna mikroflora ili miševa koji su bili na visokomasnoj ishrani ili kontrolne skupine miševa. Nakon transplantacije, miševi primatelji crijevne mikroflore bili su podvrgnuti brojnim testovima.

Primijećeno je da su životinje koje su primile mikrofloru koju je oblikovala visokomasna ishrana, pokazale nekoliko poremećaja u ponašanju, uključujući anksioznost, slabije pamćenje te sklonost repetitivnom ponašanju. Nadalje, zapaženi su i neki nepoželjni fiziološki učinci – povećana propustljivost crijeva te povećanje znakova upale u organizmu.

Povećanje upalnih reakcija bilo je zamijećeno i u mozgu te se smatra da je upravo ovo doprinijelo primijećenim promjenama u ponašanju i raspoloženju.

Izvor: Biological Psychiatry

Pošalji prijatelju na email

Komentari