Datum objave: 26. 05. 2015.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Brain Imaging and Behavior, objasnilo je zašto je ponekad teško odoljeti konzumaciji većih količina hrane tijekom večeri.

U istraživanju je sudjelovalo 15 žena kojima je snimanjem funkcionalnom magnetskom rezonancijom praćena moždana aktivnost tijekom promatranja 360 slika različite hrane – od niskokaloričnog voća i povrća, do visokokalorične brze hrane. Ispitanicama su slike pokazivane ujutro i navečer, u dva navrata koja je dijelila stanka od sedam dana.

Kao što je bilo očekivano, visokokalorična hrana znatno je više pobuđivala aktivnost mozga od niskokalorične hrane. Međutim, iznenađujuće je bilo opažanje da je tijekom večeri, i visokokalorična i niskokalorična hrana slabije aktivirala ona područja u mozgu koja su povezana s tzv. putovima nagrade.

Zanimljivo, dodatni testovi osjećaja gladi pokazali su da ispitanice, subjektivno, nisu bile gladnije tijekom večeri, iako je primijećeno da su navečer više razmišljale o hrani te da su imale osjećaj da bi mogle pojesti više hrane nego ujutro.

Autori su zaključili da mozak tijekom večeri hranu očito ne doživljava toliko „nagrađujućom“, pa izgleda da je u to doba dana potrebno konzumirati veću količinu hrane kako bi se osjetilo zadovoljstvo i sitost.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari