Zašto je dobro piti zeleni čaj?
Časopis Journal of the American College of Nutrition sadrži pregledni rad o utjecaju zelenog čaja na zdravlje. Čaj je nakon vode druga po redu najčešće konzumirana tekućina..
Zeleni čaj je nije fermentiran i sadrži više katehina nego crni ili oolong čaj. Katehini su jaki antioksidansi, a mineralne tvari i vitamini u zelenom čaju mu dodaju antioksidativni potencijal.
Tradicionalna Kineska medicina zeleni čaj smatra zdravim napitkom, a novija istraživanja sugeriraju da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih karcinoma, da povoljno djeluje na oralno zdravlje i na brojne fiziološke funkcije: antihipertenzivni učinak, kontrola tjelesne mase, antimikrobna i antiviralna aktivnost, zaštita od sunčevog UV zračenja, povećanje mineralne gustoće kostiju te neuroprotektivno djelovanje.
Zbog svega navedenog zeleni čaj se smatra funkcionalnim napitkom, međutim, iako su rezultati dosadašnjih istraživanja obećavajući, ipak su potrebna dodatna prije izdavanja preporuke da je zeleni čaj potrebno redovno konzumirati u sklopu Zapadnjačke prehrane.