Datum objave: 30. 05. 2016.

Prema novom opsežnom istraživanju objavljenom u časopisu European Heart Journal, slijeđenje principa mediteranske prehrane mnogo je poželjnije od samog izbjegavanja nepoželjnih navika tzv. zapadnjačke prehrane, poput visokog unosa dodanog šećera i pržene hrane.

Navedeno istraživanje je bilo provedeno na uzorku od 15 482 ispitanika prosječne dobi 67 godina iz čak 39 zemalja svijeta. S obzirom na učestalost konzumacije određene hrane, prehrana ispitanika bila je procijenjena na način da je ispitano u kolikoj mjeri je bliska principima mediteranske prehrane. Inače, svi sudionici istraživanja imali su bolest koronarnih (srčanih) arterija.

U prosjeku, 10 % ispitanika je tijekom istraživanja doživjelo moždani ili srčani udar, odnosno, smrt zbog ovih kardiovaskularnih događaja. Međutim, kada su ispitanici podijeljeni u skupine s obzirom na usklađenost prehrane s mediteranskim tipom, zapaženo je da je rizik od kardiovaskularnih događaja bio niži kod veće podudarnosti s mediteranskom prehranom. Ispitanici s prehranom, koja se najviše podudarala s mediteranskom prehranom, su tijekom praćenja doživjeli kardiovaskularne događaje u samo 7,3 % slučajeva.

Iznenađujuće, kada su se ispitanici svrstali u skupine s obzirom na nepoželjne prehrambene navike, porast rizika s povećanjem unosa neuravnotežene hrane nije primijećen. Stoga je zaključeno da bi se kod kreiranja prehrambenih preporuka za osobe s bolestima srca veći naglasak trebao staviti na povećanje unosa poželjne hrane, poput povrća, voća i cjelovitih žitarica, a ne samo izbjegavanje one nepoželjne.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pravilna prehrana,

Komentari