Josip Rešetar

Datum objave: 10. 11. 2017.

Konzumacija rajčica može utjecati na smanjenje oštećenja jetre i mozga uzrokovanih prekomjernim unosom alkohola, zaključak je dvaju istraživanja na području biokemije.

Umjeren unos alkohola svakako je poželjan za dugotrajno zdravlje, međutim prekomjeran unos može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća. Naime, tijekom razgradnje alkohola u jetri dolazi do povećanja oksidativnog stresa koji posljedično dovodi do upala, stoga ukoliko je unos alkohola znatno viši od preporučenog, stanice jetre biti će izložene duljem upalnom stanju koji može dovesti do težih oštećenja i smrti stanica.

U četverotjednom istraživanju provedenom na štakorima, znanstvenici su štakore podijelili u tri skupine: skupinu koja je dobivala prašak rajčice nutritivno ekvivalentan cijeloj rajčici, skupinu koja je dobivala ekstrakt rajčice s komponentama topljivim u mastima i skupinu koja je dobivala pročišćeni pigment likopen poznat kao moćan antioksidans. Svi štakori su svakodnevno tijekom istraživanja dobivali alkohol u količini od 100 grama.

Rezultati su pokazali da je skupina koja je dobivala prašak rajčice, za razliku od ostale dvije skupine, kod više od 90% štakora imala manja oštećenja jetre uzrokovana prekomjernim unosom alkohola.

S druge strane, u sličnom istraživanju pokazano je da dva standardna alkoholna pića, ekvivalentna količini od 30 grama alkohola, u samo 15 minuta uzrokuju oštećenje DNA u stanicama mozga. Međutim, prema rezultatima istog istraživanja oštećenja stanica mozga se mogu značajno smanjiti ukoliko se stanice izlože likopenu tri i pol sata prije konzumacije alkohola.

Zaključno, pročišćeni likopen djeluje zaštitno na stanice mozga, dok prašak rajčice djeluje zaštitno na stanice jetre. Iako je najbolji način zaštite od staničnih oštećenja uzrokovanim prekomjernim unosom alkohola apstinencija od istog, konzumacija rajčica svakako može poslužiti kao alternativni način u zaštiti mozga i jetre.

Izvor: Archives of Biochemistry and Biophysics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, Jetra i žuč, likopen, mozak, Rajčica,

Komentari