Vitaminoteka

Datum objave: 21. 05. 2007.

Unos velikih količina ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su tuna i losos, može smanjiti rizik od posljedice starenja-makularne degeneracije, navodi novi broj časopisa Archives of Ophthalmology. 

Također, utvrđen je manji rizik u osoba koje su imale više razine vitamina D u krvi.

Makularna degeneracija povezana sa starošću nastaje kada stanice makule, osjetljive na svjetlost, s vremenom degeneriraju.

Prva je studija uključivala preko 4 500 ljudi starosti između 60 i 80 godina. Znanstvenici su utvrdili obrnuti odnos između unosa omega-3 masnih kiselina, osobito dokosaheksaenoične kiseline (DHA) i pojave makularne degeneracije.

Omega-3 masne kiseline vjerojatno pomažu pravilno funkcioniranje krvnih žila u retini te smanjuju upalu, navode autori studije. Dodaju kako je konzumacija više od 2 srednje porcije ribe tjedno dovoljno da se smanji rizik. U drugoj je studiji sudjelovalo preko 7 700 osoba, od kojih je 11 % imalo makularnu degeneraciju.

Pokazalo se da je razina vitamina D u serumu bila obrnuto proporcionalna sa rizikom razvoja, ali ne i već razvijenom makularnom degeneracijom.

Vitamin D može smanjiti rizik od pojave makularne degeneracije tako što smanjuje upalu i prevenira rast novih krvnih žila u retini, što pridonosi nekim oboljenima oka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Omega-3 m.k., masti, oči, vitamin D, vitamini,

Komentari