Datum objave: 13. 12. 2011.

Dijeta s ciljem mršavljenja, koja se temelji na niskim udjelom ugljikohidrata i visokom udjelom proteina (prvenstveno porijeklom iz mlječnih proizvoda), zajedno sa svakodnevnom tjelovježbom, ima značajan pozitivni učinak na zdravlje kostiju kod pretilih osoba.
U istraživanju u trajanju od 16 tjedana uključene su pretile premenopauzalne žene koje su dobivale dijetu s niskim, srednjim ili visokim udjelom mlječnih proizvoda, zajedno s niskim ili visokim količinama ugljikohidrata. Dodatno, količina konzumiranog vitamina D i kalcija procijenjena je sukladno količini mlječnih proizvoda koje je pojedina skupina žena dobivala. Svaka sudionica studije provodila je i svakodnevno aerobne vježbe plus dodatna dva treninga tjedno.

Nakon provedenog istraživanja pokazalo se da su se kod kod žena koje su provodile dijetu s visokim udjelom proteina tj. mlječnih proizvoda poboljšali pokazatelji zdravlja kostiju, povisile su se i razine vitamina D u krvi, nije bilo gubitka kosti odnosno sniženja razina paratiroidnog hormona u tijelu.

Ovi rezultati ukazuju na važnost pažljivog kreiranja načina mršavljenja, osobito kod pretilih žena premenopauzalne dobi, kako bi se održalo zdravlje kostiju tijekom gubitka tjelesne mase. Upravo su mlječni proizvodi važan izvor proteina, ali i vitamina D i kalcija koji sprečavaju ubrzani gubitak kosti tijekom redukcijske dijete, ali i smanjuju vjerojatnost od razvoja osteoporoze kasnije u životu.

Izvor: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kosti,

Komentari