Datum objave: 19. 03. 2012.

U časopisu Circulation objavljeno je da muškarci koji često piju sokove sa šećerom imaju za 20% veći rizik od bolesti srca. Istraživanje je provedeno u SAD-u, u trajanju od 22 godine. U istraživanju su sudjelovali muškarci, prvenstveno bijelci, u dobi od 40 do 75 godina.

Ovo je samo još jedan od dokaza štetnih učinaka zaslađenih bezalkoholnih pića na zdravlje srca i krvnih žila.

Zanimljivo je da i kad se stave pod kontrolu nabrojeni rizični čimbenici, štetni učinak bezalkoholnih pića i dalje ostaje nepromijenjen.
Manje učestalo uzimanje takvih pića (2 puta tjedno i dva puta mjesečno) nije povezano s rizikom od bolesti srca, kao niti uzimanje sokova zaslađenih umjetnim sladilima.

Zabilježeno je da muškarci koji piju zaslađene sokove svaki dan imaju i promjene u pokazateljima koji upućuju na rizik od bolesti srca: povećane razine triglicerida i C reaktivnog proteina u krvi, te niže vrijednosti protektivnog HDL kolesterola.

American Heart Association preporuča da ne više od polovice diskrecijskih kalorija na dan budu porijeklom iz šećera. Diskrecijske kalorije se odnose na „energetsko dopuštenje“ koje preostaje nakon što se uzmu preporučene dnevne vrste i količine hrane, koje zadovoljavaju potrebe za nutrijentina za taj dan.

Za većinu Amerikanaca to je 150 kcal/dan za muškarce i 100 kcal/dan za žene.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gazirani napitci,

Komentari