Ružica Vukadin

Datum objave: 13. 12. 2021.

Prema novom istraživanju, određene skupine namirnica pokazale su povezanost s razinama slobodnog trijodtironina (fT3), slobodnog tiroksina (fT4) i tireoidnog stimulirajućeg hormona (TSH) kod zdravih osoba.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih skupina namirnica na razine hormona štitnjače kod zdravih osoba. U istraživanju je sudjelovalo 4 585 ispitanika. Ispitanicima je, uz analizu hormona štitnjače, procijenjen unos hrane upitnikom o učestalosti konzumacije hrane koji je sadržavao popis od 58 namirnica. Namirnice su bile podijeljene u 15 skupina: masnoće, mliječni proizvodi, meso, iznutrice, mesne prerađevine, divljač, perad, riba i proizvodi od ribe, jaja, povrće, voće, žitarice, slatkiši, industrijske juhe i pića.

Rezultati su pokazali kako je unos voćnih sokova, vitaminskih instant napitaka i bezalkoholnih pića negativno je povezan s razinom TSH, ali pozitivno povezan s razinom fT4.

Nadalje, učestala konzumacija hrane visokog glikemijskog indeksa pozitivno je povezana s razinama fT3 i fT4, ali je negativno povezana s razinom TSH. Konzumacija namirnica bogatih zasićenim masnim kiselinama i proteinima negativno je povezana s razinama fT3 i fT4.

Zaključno, rezultati istraživanja pokazali su negativan učinak česte konzumacije hrane s visokim glikemijskim indeksom na funkciju štitnjače, dok hrana s visokim udjelom proteina i hrana bogata zasićenim masnim kiselinama pokazuje pozitivne učinke na rad štitnjače.

Rezultati istraživanja, također, pokazali su kako žene imaju niže razine fT3 i fT4, a višu razinu TSH u odnosu na muškarce te je uočeno kako pušači imaju niže razine TSH od nepušača i bivših pušača.

Izvor: Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: glikemijski indeks, štitnjača,

Komentari