Datum objave: 25. 05. 2012.

Česta konzumacija zasićenih masti je povezana sa slabljenjem funkcije mozga i većim rizikom za poteškoće s pamćenjem, objavili su znanstvenici s Harvarda.

Nasuprot tome, veći unos mononezasićenih masti je bio povezan s kvalitetnijom funkcijom mozga i boljim rezultatima na testovima pamćenja.

Znanstvenici smatraju kako se učinak zasićenih odnosno mononezasićenih masti na mozak može usporediti s učinkom koji ovi tipovi masti imaju na srce.

Njihovi rezultati sugeriraju kako je uz pomoć promjena u režimu prehrane moguće spriječiti veliki broj slučajeva pada kognitivnih sposobnosti kod osoba starije životne dobi.

U četverogodišnjem istraživanju objavljenom u časopisu Annals of Neurology je sudjelovalo oko 6000 ispitanica.

Zasićene masti su najčešće životinjskog podrijetla, dok se mononezasićene masti prisutne primjerice u maslinovom ulju.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari