Datum objave: 13. 03. 2014.

Brojna istraživanja usredotočena su na otkrivanje utjecaja koje masnoće imaju po naše zdravlje. Ono što je otkriveno do sada je važnost kvalitete masnoća koje unosimo, no ne i njihova kvantiteta. Dodatno objašnjenje problematike nudi nam nova američka studija objavljena u časopisu Diabetes koja je ispitivala na koji način unos dodatnih kalorija dobivenih iz različitih vrsta masnoća tijekom 7 tjedana utječe na zdravlje ispitanika.

Grupa od 39 zdravih ispitanika unosila je jednake količine masti, proteina i ugljikohidrata putem prehrane, no dio grupe konzumirao je muffine koje su pripremljeni od polinezasićenih (suncokretovo ulje), a drugi dio grupe od zasićenih masnih kiselina (palmino ulje) tako unoseći dodatnih 750 kalorija dnevno. Znanstvenici su pratili promjenu udjela masti i mišića u tijelu putem magnetne rezonancije (MRI) prije i po dobitku kilograma. Također, praćene su promjene aktivnosti gena u masnom tkivu trbuha tijekom istraživanja.

Do nakupljanja kilograma došlo je u obje grupe, no u onoj koja je kontinuirano unosila zasićene masne kiseline došlo je do značajnog nakupljanja masnog tkiva oko jetre i ostalih organa na području abdomena. Također, u toj grupi ispitanika je udio mišićnog tkiva bio trostruko manji nego u drugih ispitanika. Genetski testovi pokazali su kako povećani unos zasićenih masnih kiselina pojačava aktivnost onih gena koji pohranjuju masno tkivo na području trbuha te negativno utječu na metabolizam šećera u krvi. U skupini ispitanika koji su unosili polinezasićene masne kiseline je uočen suprotan učinak.

Znanstvenici su istaknuli kako nakupljanje masnog tkiva na području trbuha povećava rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i nekih oblika karcinoma. Zbog toga preporučuju zamjenu zasićenih masnih kiselina prisutnih u crvenom mesu, vrhnju, maslacu, punomasnim mliječnim proizvodima i palminom ulju s polinezasićenim mastima zastupljenim u ribi, sjemenkama, orašastim plodovima te uljima suncokreta, soje i šafranike.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari