Josip Rešetar

Datum objave: 07. 08. 2018.

Novo istraživanje na miševima je pokazalo da se miševi koji u razdoblju adolescencije konzumiraju prehranu bogatu zasićenim mastima teže nose sa stresom u odrasloj dobi te da imaju povećan rizik za razvoj post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

U istraživanju je promatran utjecaj zapadnjačke prehrane bogate zasićenim masnim kiselinama na razvoj dijelova mozga uključenih u odgovor na stresne situacije i strah. Dodatno su promatrani refleksi drhtanja koji zauzimaju važnu ulogu u ispitivanju anksioznosti i PTSP.

Miševi koji su hranjeni hranom bogatom zasićenim mastima imali su zabilježenu veću stopu anksioznosti, problema povezanih s procesima učenja te nepravilan odgovor na strah.

Dodatno, kod istih miševa, tijekom adolescencije, došlo je do izraženijeg zadržavanja uspomena povezanih sa strahom, što je ujedno i glavni poremećaj koji je zamijećen kod osoba oboljelih od post-traumatskog stresnog poremećaja.

Buduća istraživanja će, osim pokušaja translacije rezultata na ljude, pokušati utvrditi točne mehanizme kojima dolazi do uočenih promjena te dati odgovor na pitanje jesu li promjene nastale na mozgu trajne ili se pak mogu popraviti.

Izvor: Brain Behavior
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: stres, zasićene masnoće,

Komentari