Petra Bračić

Datum objave: 30. 05. 2025.

Naše prehrambene navike imaju dubok utjecaj na naše zdravlje i posljedice našeg načina prehrane vidljive su i prije no što mislimo.

Novo istraživanje provedeno u Tanzaniji pokazuje da prelazak s tradicionalne afričke prehrane na zapadnjački način prehrane unutar samo dva tjedna dovodi do porasta upalnih procesa u tijelu, slabijeg imunosnog odgovora te aktivacije mehanizama povezanih s razvojem kroničnih bolesti.

Suprotno tome, prehrana bogata povrćem, vlaknima, mahunarkama i fermentiranim namirnicama, karakteristična za mnoga afrička područja, smanjuje upalu i ima blagotvorne učinke na metabolizam i obrambeni sustav organizma. Neka poboljšanja traju i tjednima nakon promjene prehrane.

U istraživanju je sudjelovalo 77 zdravih muškaraca iz Tanzanije, iz urbanih i ruralnih sredina. Dio sudionika prešao je s tradicionalne prehrane na zapadnjačku (bogatu prerađenom hranom, zasićenim mastima, solju i šećerima), dok je drugi dio napravio obrnuti korak – s modernog načina prehrane prešao je na tradicionalnu, cjelovitu i biljnu prehranu. Treća skupina svakodnevno je konzumirala fermentirano piće od banane, a deset sudionika nastavilo je jesti kao i prije.

Rezultati su bili jasni: kod onih koji su se prebacili na zapadnjačku prehranu došlo je do porasta upalnih markera u krvi te slabijeg odgovora imunosnih stanica na patogene. Oni koji su se vratili tradicionalnoj prehrani ili pili fermentirano piće zabilježili su smanjenje upale i poboljšanja u metabolizmu.

Ovo je prvo sveobuhvatno istraživanje koje proučava učinke tradicionalne afričke prehrane na zdravlje. Iako se puno govori o prednostima mediteranske ili japanske prehrane, znanstvenici ističu da afrička prehrana nudi jednako važne lekcije, osobito jer se u mnogim afričkim zemljama ubrzano mijenjaju prehrambene navike, a bolesti povezane s načinom života sve su češće.

S obzirom na to da  kronična upala leži u podlozi mnogih bolesti suvremenog doba, od šećerne bolesti i srčanih bolesti do autoimunih poremećaja, ovo istraživanje važno je i za zapadni svijet.
Tradicionalna prehrana, bogata biljnim vlaknima, prirodnim fermentiranim proizvodima i cjelovitom hranom, ne samo da štiti tijelo od upale već i jača prirodnu otpornost organizma. S druge strane, brza i energijski bogata, ali nutritivno siromašna zapadnjačka prehrana narušava ravnotežu i potiče bolest. Ovo istraživanje daje još jedan snažan argument za povratak jednostavnijoj, prirodnijoj prehrani, za zdravlje koje počinje na tanjuru.

Izvor: Nature Medicine

Objavljeni sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Pošalji prijatelju na email

Komentari