Vitaminoteka

Datum objave: 29. 01. 2020.

Novo objavljena studija, koja je trajala gotovo dva desetljeća, bavila se istraživanjem povezanosti prehrambenih obrazaca i razvoja makularne degeneracije povezane s dobi.

Rezultati istraživanja, prvog takve vrste, pokazali su povezanost između nekvalitetne prehrane i makularne degeneracije. Vodeći autori studije ističu kako su osobe svjesne rizika od kardiovaskularnih bolesti i pretilosti kada je u pitanju prehrana, ali veći dio javnosti nije upućen kako nepravilna prehrana može dovesti do gubitka vida.

Gotovo 1300 osoba iz nacionalno reprezentativnog uzorka bilo je uključeno u studiju. Od toga je u 117 pacijenata dijagnosticirana rana makularna degeneracija, a kod njih 27 bolest je bila u kasnom stadiju. Tijekom razdoblja od 18 godina, sudionici su u dva navrata ispunjavali anketu o svojim prehrambenim navikama. Istraživački tim proučio je podatke prikupljene iz upitnika o učestalosti konzumiranja namirnica koji je sadržavao ukupno 66 različitih namirnica, a korišten je za identificiranje 29 različitih skupina hrane. Također, podijelili su obrasce prehrane u dvije skupine. Prvi je nazvan „pažljivim“ ili zdravim. Drugi su nazvali „zapadnjački“, a uključivao je velike količine prerađenog i crvenog mesa, pržene hrane, deserta, jaja, rafiniranih žitarica, mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti i napitaka s dodanim šećerom.

Utvrđeno je kako su pojedinci koji su slijedili zapadnjačku prehranu imali tri puta veću vjerojatnost za razvitak bolesti makularne degeneracije u kasnom stadiju.

Čini se da ono što jedemo bitno utječe na naš vid, kao i na potencijalni gubitak vida kasnije u životu, navode znanstvenici. Ipak, napominju kako se, budući da je studija bila promatračka, nije moglo dokazati da pridržavanje pravilne prehrane smanjuje rizik od makularne degeneracije. Međutim, jedan je od načina kojim bi se moglo utjecati na rizik od gubitka vida pa je potrebno provesti daljnja istraživanja.

Izvor: British Journal of Ophthalmology
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: oči, vid, zapadnjačka prehrana,

Komentari