Datum objave: 16. 07. 2007.

Azijatkinje čija je prehrana slična onoj zapadnjačkoj, znači bogata mesom, škrobom i slasticama, imaju veći rizik oboljevanja od karcinoma dojke.

Rezultati su to istraživanja koje je usporedilo prehrambene navike oko 1500 Kineskinja oboljelih od karcinoma dojke sa isto toliko zdravih žena starosti između 25 i 64 godine.

Temeljeno na prijavljenim prehrambenim navikama, ispitanice su klasificirane ili u „meso-slatko“ ili u „povrće-soja“ skupinu. „Meso-slatko“ skupinu je karakterizirao visok unos raznog mesa, ribe, slatkiša, kruha i mlijeka, dok je „povrće-soja“ skupinu karakterizirao visok unos povrća, proizvoda od soje i ribe.

Pokazalo se da pretile kineskinje koje su pripadale „meso-slatko“ skupini imaju veći rizik oboljevanja od karcinoma dojke.

Izbjegavanje zapadnjačkog načina prehrane kao i uspješna kontrola tjelesne mase formula je uspješne prevencije karcinoma dojke koju je nužno primjeniti kod Azijske populacije, navode autori.

Izvor: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari