Datum objave: 11. 11. 2014.

U istraživanju, provedenom u Torontu, kanadski znanstvenici su ispitali razlike u razini vitamina D u krvi povezane s konzumacijom kravljeg mlijeka i zamjena za kravlje mlijeko na uzorku od 2 831 djeteta dobi od jedne do šest godina.

Među djecom koja su pila samo zamjene za mlijeko, poput rižinog, bademovog, sojinog i kozjeg mlijeka, 11 % ih je imalo nedostatnu razinu vitamina D, potrebnog za izgradnju zdravih kostiju. S druge strane, u skupini djece koja su konzumirala jedino kravlje mlijeko, nedostatak ispitivanog vitamina primijećen je samo kod 4,7 % ispitanika.

Čak i djeca koja su konzumirala i mlijeko i njegove zamjene, pokazala su nižu razinu vitamina D od onih koji su pili isključivo mlijeko.

Rezultati ne iznenađuju budući da je u Kanadi obogaćivanje mlijeka vitaminom D propisano zakonom, dok je obogaćivanje zamjena za mlijeko prepušteno volji proizvođača. Stoga se prilikom kupnje zamjena za mlijeko preporučuje odabrati ono koje je obogaćeno dovoljnom količinom navedenog vitamina (100 I. J. vitamina D u 250 mL napitka).

Izvor: Canadian Medical Association Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari