Ela Lučić

Datum objave: 08. 10. 2021.

Rezultati novog istraživanja odbacuju mišljenje kako se zamjene za meso trebaju doživljavati kao nekvalitetna, visoko prerađena hrana.

Prema rezultatima nove studije, konzumiranje mljevenog mesa, mesnih okruglica, kobasica, pljeskavica i hamburgera na biljnoj osnovi kao dio uravnotežene prehrane može izazvati promjene u crijevnoj mikrobioti koje rezultiraju pozitivnim zdravstvenim ishodima.

Znanstvenici su proučavali promjene u sastavu mikrobiote crijeva 20 ispitanika koji su umjesto nekoliko mesnih obroka tjedno konzumirali zamjene za meso u razdoblju od četiri tjedna. Kontrolna skupina od 19 ispitanika pridržavala se svoje osnovne prehrane koja je uključivala svakodnevnu konzumaciju mesa, jaja i mliječnih proizvoda.

Rezultati su pokazali pozitivnu promjenu u populaciji crijevnih bakterija među onima koji su konzumirali zamjenu za meso. Naime, konzumacija zamjena za meso na biljnoj osnovi kao dijela uravnotežene prehrane može izazvati dosljedne promjene u sastavu mikrobiote crijeva s pozitivnim zdravstvenim ishodima, sve dok su sastojci korišteni za proizvodnju tih zamjena dobre kvalitete.

Iako u ovoj studiji postoje ograničenja, uključujući veličinu uzorka i činjenicu kako su se koristili samo podaci 16S rRNA sekvenciranja, dobiveni rezultati osporavaju mišljenje kako se preradom biljaka u proizvodnji zamjena za meso stvaraju proizvodi koji imaju negativan utjecaj na zdravlje ljudi.

Rezultati su otkrili male, ali statistički značajne promjene u prisutnosti bakterija koje proizvode butirat kod pojedinaca koji su konzumirali zamjene za meso.

Istraživači objašnjavaju kako su takvi proizvodi bogati polifenolima, kao i vlaknima. Naime, kod ispitanika iz intervencijske skupine tjedni unos vlakana povećao se u prosjeku za 2,7 g dnevno tijekom četiri tjedna. Proizvodi koje su konzumirali ispitanici u intervencijskoj skupini sadrže niz topljivih i netopljivih vlakana iz korijena cikorije, mrkve, graška i krumpira, uključujući hemicelulozu, pektin, lignin i celulozu, za koje je utvrđeno kako imaju niz prednosti za ljudsko zdravlje. Butirat je molekula koju proizvode određene bakterije u crijevima kao rezultat metabolizma vlakana i polifenola, navode znanstvenici.

Rezultati novijih studija također ukazuju na to da butirat može putovati u mozak. Znanstvenici su prepoznali njegovo zaštitno djelovanje na živčani sustav i pozitivan utjecaj na neurološke poremećaje, uključujući anksioznost i depresiju.

Izvor: Foods

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crijevna mikrobiota, zamjene za meso,

Komentari