Vitaminoteka

Datum objave: 18. 11. 2016.

U časopisu Diabetes, Obesity and Metabolism objavljeno je istraživanje kojemu je cilj bilo usporediti učinak zamjene dijetalnih napitaka s vodom i nastavak konzumacije dijetalnih napitaka u pacijenata s dijebetesom tipa 2, tijekom programa gubitka tjelesne mase kroz 24 tjedna.

U istraživanje je uključena 81 žena koja je imala prekomjernu tjelesnu masu ili bila pretila i dijabetes tipa 2. Ispitanice su uobičajeno konzumirale dijetalne napitke te su sudjelovale u programu gubitka tjelesne mase.

Žene koje su dijetalne napitke nakon ručka zamjenile vodom, tijekom 24 mjeseca su zabilježile veće smanjenje tjelesne mase i indeksa tjelesne mase u usporedbi sa ženama koje su nastavile konzumirati dijetalne napitke. Također, u ispitanica koje su se „prebacile“ na vodu uočeno je veće poboljšanje razine šećera u krvi natašte te inzulinske osjetljivosti.

Zamjena dijetalnih napitaka vodom nakon glavnog obroka u pretilih odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 mogla bi pomoći većem smanjenju tjelesne mase u programima za gubitak tjelesne mase.

Pošalji prijatelju na email

Komentari