Zamjena jednog do dva serviranja hrane bogate animalnim proteinima s biljnim alternativama može dovesti do smanjenja triju markera za kolesterol, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Journal of the American Heart Association.
Istraživanje je obuhvatilo 112 kontroliranih istraživanja unutar kojih su ispitanici barem tri tjedna u prehrani djelomično zamijenili životinjske proteine s biljnima. Dominantan izvor biljnih proteina bila je soja, međutim zabilježena je i konzumacija orašastog voća te različitih mahunarki – graška, mahuna, leće.
Rezultati su pokazali da je svakodnevna zamjena jednog do dva serviranja namirnica bogatih animalnim proteinima s proteinima biljnog podrijetla smanjila razinu kardiovaskularnih markera za 5 %.
Smatra se kako bi blagotvoran učinak zamjene mogao biti i veći ukoliko se koriste raznoliki izvori biljnih proteina, kao i namirnice bogate topljivim vlaknima poput zobi, ječma i indijskog trputca (psyllium).
Istraživanje je potvrdilo zaključke brojnih prijašnjih istraživanja koji su poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava povezali s višim unosom određenih namirnica biljnog podrijetla, posebice soje.