Datum objave: 19. 08. 2013.

Časopis Circulation objavio je rezultate studije koja ukazuje da je jednako važno kada, kao i što i u kojoj količini konzumiramo za prvi obrok.

Istraživanje provedeno analizom anketa o učestalosti konzumacije hrane 26 902 ispitanika u dobi od 46 do 82 godine tijekom 16 godina ispitivalo je utjecaj zajutarka na povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati studije pokazali su da ispitanici koji nisu imali zajutrak imaju 27 % veći rizik od srčanog udara ili smrti od kardiovaskularnih bolesti. Također, ispitanici koji su večerali u kasnijim večernjim satima imali su 55 % veći rizik od kardiovaskularnih događaja. Istraživači su uočili da su navedene karakteristike učestalije u mlađih ispitanika koji rijetko vježbaju, puše te konzumiraju više alkohola.

Autori studije objašnjavaju rezultate time što preskakanjem zajutarka se povećava učestalost rizičnih čimbenika poput visokog krvnog tlaka, visokih razina lipida u krvi, dijabetesa koji tijekom duljeg perioda mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, istaknuto je kako u zajutrak treba uključiti raznovrsne namirnice te obratiti pozornost na sve prehrambene navike kako bi se očuvalo kardiovaskularno zdravlje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari