Zajutrak i užina: što odabrati?

Datum objave: 01. 01. 2005.

Jutarnjim obrocima trebali bi osigurati barem 30% ukupnog dnevnog unosa hrane. Oni osiguravaju energiju potrebnu za početak dana, njima kontroliramo osjećaj sitosti tijekom dana te nam pružaju neophodnu energiju za rad mozga, stoga nije svejedno što će ti obroci sadržavati..
Nekoliko primjera za zajutrak
1. Muesli žitarice s mlijekom ili fermentiranim mliječnim napitkom – odličan izvor kompleksnih ugljikohidrata, vitamina B skupine, kalcija, proteina i «dobrih» bakterija
2. Pečena ili tvrdo kuhana jaja s integralnim pecivom– odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i proteina te kompleksnih ugljikohidrata
3. Svježi kravlji sir s kiselim vrhnjem i integralno pecivo (ovom jelu mogu se dodati sjemenke lana, sezama, bučine sjemenke ili sjemenke suncokreta) – odličan izvor proteina, vrijednih masti i kompleksnih ugljikohidrata
4. Integralno pecivo s nemasnom šunkom, sirom i sirnim namazom
Nekoliko primjera za užinu
- Mliječni obrok: Jogurt, kefir, kiselo mlijeko, mlijeko, mliječni deserti s nižim udjelom masti
- Žitarice: Mala pakiranja žitarica (kukuruzne i zobene pahuljice, müsli)
- Bio-sendvič: pecivo od cjelovitog brašna sa sjemenkama, sirni namaz, sir, nemasna šunka, povrće
- Energetske i müsli pločice
- Mala pakiranja sušenog voća i orašastih plodova
- Keksi od integralnog brašna
- Biskvit s kremom na bazi mlijeka
- Sladoled (mliječni, voćni)
- Sezonsko voće, 100 %-tni voćni sok

Pošalji prijatelju na email

Komentari