Datum objave: 04. 01. 2013.

Istraživanje provedeno na djeci dobi 5 do 11 godina u Velikoj Britaniji te objavljeno u časopisu BMJ's Journal of Epidemiology & Community Health pokazalo je djeca iz obitelji koja zajedno jedu čak samo jedan ili dva obroka tjedno unose više voća i povrća nego djeca koja nikada ne jedu u prisutnosti roditelja. Istraživači smatraju da zahvaljujući prehrambenim navikama koje uče od roditelja te starijih ukućana, djeca unose preporučenih „5 na dan“ porcija voća i povrća.

Istraživači ističu da roditelji koji konzumiraju više voća i povrća te narežu iste na porcije primjerene djeci potiču unos voća i povrća. Također, pokazalo se da učenje prehrambenih navika od roditelja tijekom zajedničkih obroka oblikuje osnovne prehrambene navike koje će djeca imati tijekom svog života te da je za postavljenje tih osnova dostatno 1 do 2 obroka zajednička obroka tjedno.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča konzumaciju od 400g voća i povrća ( 5 porcija na dan) za djecu. Istraživači ukazuju na zabrinjavajuću činjenicu da 65% djece u dobi od 5-11 godina ne unose preporučenih „5 na dan“ porcija voća i povrća.

Djeca koja uvijek unose hranu u prisutnosti roditelja konzumiraju čak do 1.5 (dodatnih 125g) porciju voća i povrća više nego djeca koja nikada ne konzumiraju hranu u prisutnosti roditelja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari