Datum objave: 24. 02. 2011.

Neprofitna organizacija zahtijeva od američkog FDA-a zabranu umjetnog karamel bojila koje se koristi u Coca-Coli, Pepsiju i ostalim namirnicama jer istraživanja sugeriraju da je aditiv kontaminiran dvjema molekulama koje uzrokuju karcinom.

Centar znanosti od javnog interesa (Center for Science in the Public Interest - CSPI) zatražio je od FDAa zabranu uporabe umjetnog smeđeg bojila koji sadrži dvije kemikalije, 2-metilimidazol i 4-metilimidazol (2-MEI i 4-MEI) za koje su animalne studije pokazale da mogu uzrokovati karcinom jetre, pluća, leukemiju i karcinom štitne žlijezde.

CSPI navodi da je umjetno karamel bojilo koje se koristi u prehrambenoj industriji znatno drugačije od “pravog” karamela koja nastaje topljenjem šećera na visokim temperaturama. Oni tvrde da proizvođači umjetno bojilo dobivaju reakcijom šećera s amonijakom i sulfitima, pri visokim temperaturama i tlaku, što uzrokuje nastanak dviju karcinogenih molekula.

Trenutno je odobrena uporaba 4 tipa karamel bojila, dva se dobivaju uz uporabu amonijaka i sulfita te upravo njihovu zabranu traži CSPI. Jedno sporno bojilo se naziva Caramel III,a drugo Caramel IV.

Caramel III se dobiva uporabom amonijaka i koristi se za bojanje piva i sojina umaka dok se Caramel IV dobiva uporabom i amonijaka i sulfita te se koristi u slatkim gaziranim napicima, primjerice Coca-Coli i Pepsiju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: aditivi, gazirani napitci,

Komentari