Datum objave: 10. 12. 2013.

Zanimljiva studija objavljena u časopisu Obesity ispitivala je utjecaj grijanog stana i potrošnje kalorija. Iako su znanstvenici započeli istraživanje s hipotezom da u hladnijem prostoru gubimo više kilograma rezultati su bili upravo suprotni.

Škotska studija rađena je na 100 000 ispitanika koji imaju centralno grijanje u stanovima, a provedena je u periodu od 1995. do 2007.godine. Rezultati studije pokazuju da su temperature više od 23˚C povezane s nižim indeksom tjelesne mase u ispitanika. Pritom se troši najviše energije, a unosi najmanje hrane jer se s temperaturom okoline smanjuje apetit. Potencijalno objašnjenje leži u činjenici da pri višim temperaturama, kako bi se održala kontinuirana temperatura tijela, moramo osloboditi višak topline iz tijela. Taj proces zahtjeva potrošnju energije koja zajedno sa smanjenim apetitom dovodi do gubitka tjelesne mase. No, daljnja istraživanja su potrebna kako bi zasigurno potvrdili da toplije prostorije doprinose vitkoj figuri.

Ponukani nadolazećim blagdanima škotski znanstvenici su savjetovali kako da spriječimo nakupljanje suvišnih kilograma. Unosom barem 5 porcija voća i povrća osjećat ćemo se sitije, a time nećemo dolaziti u napast konzumirati velike porcije hrane bogate mastima i jednostavnim šećerima. Također, smanjenje unosa od 500 kalorija dnevno te redovita tjelesna aktivnost, posebice prethodno blagdanima, osigurat će da vaga pokaže jednaki rezultat i nakon blagdana.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari