Zagađivači u lososu

Datum objave: 09. 02. 2004.

Losos uzgojen na farmama sadrži značajno više dioksina i drugih potencijalno karcinogenih zagađivača nego losos ulovljen u prirodi..
Određena je koncentracija različitih zagađivača u 700 lososa i najveću količinu zagađivača su imali lososi uzgojeni u Sjevernoj Europi, zatim u Sjevernoj Americi i Čileu. Konzumiranje više od jednog obroka s lososom na mjesec, ovisno o zemlji uzgoja, može malo povećati rizik za karcinom. Zagađivači su dospjeli u ribu preko hrane u kojoj su se koncentrirali zagađivači iz oceana. FDA smatra da koncentracija zagađivača u lososima uzgojenim na farmama nije zabrinjavajuća. Također se količina zagađivača u lososu može značajno smanjiti uklanjanjem kože. Losos se posebno preporuča zbog visokog udjela ?-3 masnih kiselina i vrlo niskih koncentracija jednog drugog zagađivača iz mora - žive.
Izvor: Science

Pošalji prijatelju na email

Komentari