Datum objave: 06. 12. 2012.

Studija koje je uključila 1173 sudionika „Health 2000“ studije te 255 sudionika „Fisherman study“ studije pronašla je da hipotrigliceridemičko i protuupalno djelovanje omega-3 masnih kiselina može biti smanjeno prilikom izloženosti zagađivačima okoliša.

Sudionici studije podijeljeni su u tri grupe s obzirom na kardiovaskularni rizik, s obzirom na konzumaciju ribe i s obzirom na razinu omega-3 u serumu te potom sudionici studije „Fisherman study“ u još tri skupine s obzirom na razinu dibenzo-p-dioksina u serumu, s obzirom na dibenzofurane (PCDD/Fs)+poliklorirane bifenile (PBCs) te s obzirom na razimu metil-žive (MeHg) u krvi.

Rezultati su ukazali na smanjenje razine triglicerida kod svih sudionika u obje studije, no i na to da je blagotvorno djelovanje omega-3 masnih kiselina smanjeno u prisutnosti toksina iz okoliša.

Izvor: Environ Res, 2012 Oct 19

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari