Datum objave: 10. 09. 2014.

U radu nedavno objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, prezentirano je potencijalno pozitivno djelovanje ekstrakata ružmarina, origana i mažurana u kontroli dijabetesa tipa 2 sličnim mehanizmom kojim djeluju i neki poznati lijekovi.

Istraživači su opazili kako su nedavna istraživanja pokazala da bi začinsko bilje moglo pružiti alternativan način kontrole šećera u krvi, stoga su to odlučili malo bolje istražiti. Prvo su pripremili ekstrakte ružmarina, mažurana, grčkog te meksičkog origana uzgojenih u staklenicima, ali i ekstrakte komercijalno dostupnih, sušenih oblika istog bilja. Zatim su ispitali njihovu sposobnost inhibicije dva enzima – DPP-IV, bitnog za izlučivanje inzulina, i PTP1B, uključenog u signalne puteve inzulina.

Inače, ti enzimi se smatraju ciljanim enzimima kod terapije dijabetesa. Na primjer, antidijabetici (lijekovi koji se koriste u liječenju dijabetesa) sitagliptin i metformin pripadaju upravo skupini inhibitora DPP-IV.

Rezultati su pokazali da najbolju sposobnost inhibicije enzima DPP-IV imaju ekstrakti ružmarina, meksičkog origana i mažurana iz stakleničkog uzgoja. Općenito, ekstrakti uzgojenog bilja pokazali su se i bogatijima bioaktivnim spojevima, no, što se tiče inhibicije enzima PTP1B, bolju aktivnost su pokazali ekstrakti komercijalno dostupnih, sušenih oblika navedenog začinskog bilja.

Autori rada pozivaju znanstvenu zajednicu na provođenje dodatnih ispitivanja kako bi se do kraja ispitala učinkovitost i sigurnost primjene začinskog bilja u snižavanju razine šećera u krvi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari