Datum objave: 27. 11. 2013.

Da li ste ikada pomislili da žvakaća guma može pozitivno utjecati na vaše zdravlje? Američki znanstvenici ispitivali su zanimljive mješavine začina s ciljem otkrivanja učinka na kognitivne funkcije mozga. Narušavanje i oštećenje kognitivnih funkcija karakteristika je neuroloških poremećaja poput Alzheimerove bolesti i demencije.

Pepermint, ujedno i najpoznatiji sastojak žvakaćih guma, i ružmarin, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, sprječavaju oštećenje stanica djelovanjem ozloglašenih slobodnih radikala. Novoproizvedena mješavina začina primjenjiva u raznovrsnim jelima, ispitivana je u različitim dozama na miševima te potvrdila pozitivno djelovanje na pamćenje te sposobnost učenja. Prilikom ispitivanja učinka peperminta i ružmarina na mozak, rezultati su pokazali da visoke doze ružmarina imaju najbolje djelovanje na sposobnost pamćenja.

Oksidativni stres, koji nastaje zbog prevelike proizvodnje slobodnih radikala, povezan je s kognitivnim oštećenjima dijelova mozga povezanim s kontrolom pamćenja, koncentracije i sposobnosti učenja. Iako ne sugeriramo da žvakanjem žvakačih guma spriječavate razvoj Alzheimerove bolesti potrebno je istaknuti kako pepermint i ružmarin pružaju značajnu antioksidativnu zaštitu stanica koje mogu doprinijeti spriječavanju kognitivnih oštećenja mozga.

Izvor: Saint Louis University

Pošalji prijatelju na email

Komentari