Datum objave: 30. 12. 2015.

Prema novom istraživanju brazilskih znanstvenika, apigenin – spoj koji se nalazi u začinima poput timijana, peršina, kamilice i mljevene crvene paprike, može potaknuti razvoj neurona, tj. živčanih stanica te ojačati veze između njih.

U istraživanju su korištene kulture ljudskih matičnih stanica, koje imaju sposobnost razvoja u različite vrste tkivnih stanica, a primijećeno je da je apigenin ubrzao njihov razvoj u neurone. Naime, uz prisutnost apigenina, matične stanice su se razvile u neurone u samo 25 dana, što nije zamijećeno kod kultura stanica u kojima apigenin nije bio prisutan.

Nadalje, zapaženo je i da je proučavani spoj utjecao i na jače i sofisticiranije povezivanje neurona, što je izrazito poželjno jer su jake neuronske veze ključne za dobru funkciju mozga.

Ispitivanje mehanizma djelovanja pokazalo je da apigenin svoj učinak ispoljava vežući se za receptore estrogena, hormona za kojeg je poznato da može usporiti razvoj nekih neuroloških oboljenja, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Međutim, estrogen se inače ne koristi u terapiji ovih bolesti jer bi njegova primjena mogla povećati rizik od razvoja tumora. Stoga je zaključeno kako bi apigenin u budućnosti možda mogao predstavljati dobar alternativni terapeutik za neurodegenerativne bolesti.

Izvor: Advances in Regenerative Biology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak,

Komentari