Datum objave: 21. 08. 2013.

Dodavanje začina niskomasnoj hrani te povrću čini hranu ukusnijom te stručnjaci smatraju potencijalnom strategijom za smanjenje unosa masti te odabir nutritivno bogatije, a manje kalorične hrane.

Za istraživanje je korištena mesna štruca, povrće te tjestenina pri čemu je 150 ispitanika konzumiralo ili punomasni obrok (650kcal) ili obroa sa smanjenom količinom masti ili obrok sa smanjenom količinom masti sa svakodnevnim dodavanjem začina (luk,origano, paprika i češnjak)(oba 350kcal). Nakon konzumacije obroka korištena je Likert skala kako bi se ocjenili obroci.

Rezultati studije pokazali su da dodavanjem začina obrok ima okus te doživljaj kao punomasni obrok. Autori studije istaknuli su na godišnjem sastanku 2013 Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting & Food Expo®, kako su potrebna daljnja istraživanja koja će utvrditi povezanost unosa začina i doživljaj hrane kako bi se olakšalo pridržavanje preporučenih dnevnih potreba za mastima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari