Vitaminoteka

Datum objave: 21. 05. 2018.

Prema statističkim podacima Hrvatska se nalazi među prvih pet europskih zemalja po broju pretile djece, rezultati su istraživanja „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)“.

Svrha istraživanja CroCOSI je na temelju mjerenja tjelesne visine, tjelesne mase i opsega struka i bokova prikupiti podatke u cilju rutinskog praćenja statusa uhranjenosti djece u dobi od 6 do 9 godina te dobiti uvid u status uhranjenosti djece nižih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje.

Prema rezultatima istraživanja, u Hrvatskoj živi 35 % djece (31 % djevojčica i 38,7 % dječaka) u dobi od 8 do 8,9 godina s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Gledano po regijama, najveći je udio djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u kontinentalnoj, njih 35,6 %, dok je najviše dječaka u jadranskoj regiji, 42,2 %.

Zabrinjava podatak da 56,1 % djece radnim danima provede dva ili više sati dnevno gledajući TV ili koristeći elektroničke uređaje, dok se vikendom taj postotak povećava na 87,4 %.

Svako drugo dijete  provodi tri ili manje sati tjedno u organiziranoj tjelesnoj aktivnosti.

Prehambene navike mališana su također razlog za uzbunu:više od tri puta tjedno 4,3 % djece jede pizzu, pržene krumpiriće, hamburger ili kobasice, njih 27 % jede kolače, krafne ili pite, 31,1 % ih jede čokoladu ili bombone. Više od polovice mališana ne jede svakodnevno voće i povrće.

Cilj publikacije je osvijesti javnost o problemu debljine među djecom te pomoći stručnjacima u liječenju i kreiranju preventivnih programa koji će pomoći našoj djeci osigurati zdravlje u sadašnjosti i budućnosti.

Izvor: Hrvatski zavoda za javno zdravstvo

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari