Datum objave: 09. 06. 2015.

Novi pregledni članak istraživača s poznatog američkog sveučilišta Cornell, koji je nedavno objavljen u časopisu Nutrition Reviews, pokazao je da zabrane u prehrani većinu ljudi zapravo ne motiviraju na poboljšanje prehrambenih navika.

U radu su analizirana 43 istraživanja iz različitih dijelova svijeta koja su promicala ili pozitivne ili negativne poruke o hrani, a primijećeno je da su negativne poruke odgovarale samo stručnjacima, poput nutricionista i liječnika, koji se dobro razumiju u znanost o prehrani. Većini ostalih pojedinaca više su odgovarale pozitivne poruke koje su promovirale uravnoteženu hranu i sve njene zdravstvene blagodati.

Ovo zapažanje upućuje da stavljanje prevelikog naglaska na zabrane u prehrani nije poželjno te da bi se kod osmišljavanja javnih kampanja trebalo fokusirati na koristi zdravog načina života. Isto vrijedi i za pojedince koji svoje bližnje žele potaknuti na zdraviju prehranu. Primjerice, umjesto naglašavanja štetnog utjecaja hamburgera, bolje je usmjeriti pažnju na povoljne učinke brokule.

Pošalji prijatelju na email

Komentari