Datum objave: 24. 09. 2014.

U novoobjavljenom radu iz časopisa Annals of Allergy, Asthma and Immunology, zaključeno je kako je pojava alergijskih reakcija na ostatke antibiotičkih pesticida u hrani – moguća.

Zaključak je proizašao iz istraživanja slučaja 10-godišnje djevojčice kod koje je zabilježena anafilaktička reakcija nakon konzumacije pite s borovnicama. Iako je djevojčica imala astmu, sezonske alergije te alergiju na mlijeko i penicilin, u piti koju je jela nije bilo prisutnih nikakvih poznatih tvari na koje je alergična.

Međutim, nakon pregleda djevojčice te analize deserta kojeg je konzumirala, ustanovljeno je da je njenu reakciju izazvalo onečišćenje borovnica streptomicinom – antibiotikom koji se može koristiti kao pesticid.

Autori su naveli da je ovo, prema njihovom saznanju, prvi zabilježeni slučaj alergijske reakcije izazvane voćem tretiranim antibiotičkim pesticidom. Streptomicin se koristi kako bi zaustavio rast bakterija, gljivica i algi, a iako u mnogim europskim zemljama njegova uporaba u poljoprivredi nije dopuštena, u SAD-u se još uvijek koristi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari