Datum objave: 30. 04. 2013.

Studija objavljena u časopisu Annals of Behavioral Medicine istraživala je ključne komponente važne za učinkovito mršavljenje.

Istraživanje je provedeno na 200 ispitanika iznad 45 godina s nezdravim prehrambenim navikama koji nisu redovito provodili tjelesnu aktivnost. Ispitanici su praćeni telefonskim pozivima s trenerima koji su ih savjetovali o načinu prehrane, o kombinaciji promjene prehrambenih navika te provođenja tjelesne aktivnosti ili samo kako se nositi sa stresom u ovisnosti kojoj grupi su nasumično ispitanici dodijeljeni. Studija je trajala 12 mjeseci.

Rezultati su ukazali na to da je grupa koja je paralelno provodila tjelesnu aktivnost te promijenila prehrambene navike imala najbolje rezultate. Dapače, naglasak je stavljen na činjenicu da je za zdravo i učinkovito mršavljenje prvo potrebno mijenjati količinu tjelesne aktivnosti koju provodite, a onda smanjenje unosa hrane kao i promjenu prehrambenih navika.

Nacionalne preporuke u Sjedinjenim Američkim Državama definiraju pravilne prehrambene navike te adekvatnu tjelesnu aktivnost unosom više od 5 do 9 serviranja voća i povrća na dan te unos zasićenih masnih kiselina manjeg od 10% ukupnog energetskog unosa i provođenje barem 150 minuta tjelesne aktivnosti na tjedan.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari