Vitaminoteka

Datum objave: 05. 01. 2016.

U novom, zanimljivom istraživanju provedenom na danskom Državnom institutu za hranu primijećeno je da su neki pojedinci genetski predisponirani za niske razine vitamina D u organizmu.

U istraživanju je, naime, ispitana prisutnost 25 različitih varijanti sedam različitih gena te njihova povezanost s razinama vitamina D u krvi ispitanika tijekom kasnog ljeta i završetka zime. U odnosu na prisutnost ispitivanih varijanti gena, kod ispitanika je također proučen učinak unosa hrane obogaćene vitaminom D te utjecaj izlaganja kože umjetnim UVB-zrakama. Tako je zaključeno da dva gena – poznata kao CYP2R1 i GC, utječu na razine vitamina D kod ljudi.

Konkretno, rezultati su pokazali da su nositelji rizičnih varijanti navedenih gena imali najniže razine vitamina D tijekom kasnog ljeta, a kod ovih ispitanika je zapažen i najveći pad razine vitamina nakon konzumacije obogaćene hrane te najmanji porast razina tijekom izlaganja UVB-zrakama.

Iako trenutno nije jasno jesu li osobe s genetskom predispozicijom za niske razine vitamina D pod većim rizikom od razvoja deficita u kasnijem životu, ovo istraživanje znatno doprinosi boljem razumijevanju metabolizma ovog važnog vitamina.

Izvor: National Food Institute, Technical University of Denmark

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari