Datum objave: 13. 10. 2011.

Osim postojećih terapija lijekovima, određeni životni stil i prehrambeni čimbenici mogu smanjiti rizik od osteoporoze. Među prehrambenim čimbenicima, suhe šljive i grožđice se smatrajunajučinkovitijim kako u prevenciji tako i u liječenju gubitka koštane mase.

Nova studija američkih znanstvenika bavila se ispitivanjem do koje mjere unos suhih šljiva može spriječiti gubitak koštane mase kod žena s dijagnosticiranom osteopenijom u postmenopauzi. Za potrebe istraživanja regrutirano je 236 žena koje ne uzimaju nikakvu hormonsku nadomjesnu terapiju ili neki od lijekova za koje je utvrđeno da utječu na metabolizam kostiju. Ispitanice su podijeljene u dvije skupine. Prva je skupina tijekom 12 mjeseci svakodnevno unosila 100 g suhih šljiva, dok je druga skupina unosila suhe jabuke. Obje su skupine tijekom trajanja istraživanja unosile i 500 mg Ca i 400 IJ vitamina D.

Različitim testovima ustanovljeno je kako je unos suhih šljiva povećao gustoću koštane mase lakatne kosti i kralježnice u usporedbi s unosom suhih jabuka čime je dokazano kako unos suhih šljiva zaista jača kosti.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: osteoporoza,

Komentari