Datum objave: 27. 05. 2014.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Diabetologia, na kontrolu tjelesne mase i šećera u krvi dijebetičara bolje djeluju dva obilnija obroka (doručak i ručak) nego šest malih obroka iste kalorijske vrijednosti.

U studiji su sudjelovale 54 osobe liječene dijabetičkim lijekovima koje su 24 tjedna slijedile jedan od dva ponuđena režima redukcijske dijete – oba režima imala su 500 kalorija manje od preporučenog dnevnog kalorijskog unosa. Sudionici podijeljeni u dvije skupine, najprije su 12 tjedana slijedili režim redukcijske dijete u kojoj je dnevna količina hrane bila raspodijeljena ili na dva velika obroka ili na šest malih obroka. Nakon prvih 12 tjedana, grupe su sljedećih 12 tjedana zamijenile režim prehrane. Obje redukcijske dijete imale su jednak sadržaj makronutrijenata i kalorija. Tijekom trajanja studije sudionicima su mjereni sadržaj masnoća u jetri, osjetljivost na inzulin i funkcija beta stanica gušterače (stanice koje proizvode inzulin).

Rezultati mjerenja pokazali su da je redukcijska dijeta s dnevnom količinom hrane podijeljene u dva velika obroka dala bolje rezultate za sve mjerene komponentne.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari