Vitaminoteka

Datum objave: 14. 12. 2011.

Stomatolozi naglašavaju kako je nakon postupka izbjeljivanja zubi važno paziti što se jede, jer određene namirnice pomažu održati bjelinu, dok s druge strane postoji hrana koja lako ostavlja tamne mrlje na zubima.

Tvrdo voće i povrće poput jabuka, mahuna, cvjetače, mrkve i celera djeluje povoljno jer njihovim žvakanjem dolazi do "ribanja" zubi. Dodatno, ove namirnice potiču lučenje sline koja neutralizira kiselinu i štiti zube.

Mlijeko i mliječni proizvodi koji obiluju kalcijem, također pomažu održati zube bijelima. Mliječna kiselina čuva zube od kvarenja, a tvrdi sirevi dodatno pomažu jer mogu ukloniti ostatke hrane.

Za bijele zube valja, pak, izbjegavati hranu i ostale proizvode koji ostavljaju mrlje poput duhana, umaka od soje, gaziranih pića, crnog i bijelog vina te borovnica.

Iako izbjeljivanje zubi kozmetičkim postupcima kod zubara ili upotrebom kućnih proizvoda za izbjeljivanje doista čini zube bijelima, ono ipak može ostaviti određene posljedice. Kratkotrajne posljedice uključuju osjetljivost zubi dok se mogu javiti i dugotrajne kao što je erozija zubne cakline, stoga se prije izbjeljivanja zubi posavjetujte sa stomatologom.

Izvor: Wake Forest Baptist Medical Center

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zubi,

Komentari