Vrste maslinovog ulja – prema Hrvatskom Pravilniku

Datum objave: 01. 01. 2005.

Jestiva ulja od ploda i komine masline klasificiraju se kao:
1. djevičansko maslinovo ulje ekstra - maslinovo ulje nedvojbeno dobrog svojstvenog okusa i mirisa propisanima za to ulje, a koje sadrži najviše 1% slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina.
2. djevičansko maslinovo ulje - maslinovo ulje dobrog svojstvenog okusa i mirisa propisanima za to ulje, a koje sadrži najviše 2% slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina.
3. djevičansko maslinovo ulje obično - maslinovo ulje prihvatljivog okusa i mirisa propisanima za to ulje, a koje sadrži najviše 3,3% slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina.
4. rafinirano maslinovo ulje - ulje dobiveno postupkom rafinacije maslinovog djevičanskog ulja lampante pri čemu ne dolazi do promjene osnovne strukture glicerida. Sadržaj slobodnih masnih kiselina u tom ulju iznosi najviše 0,5% izraženih kao oleinska kiselina.
5. maslinovo ulje - mješavina rafiniranog i djevičanskih maslinovih ulja osim maslinovog djevičanskog ulja lampante, a koja sadrži najviše 1,5% slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina.
6. ulje komine masline rafinirano - mješavina ulja komine maslina rafinirano i djevičanskih maslinovih ulja osim djevičanskog maslinovog ulja lampante, a sadrži najviše 1,5% slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina.
7. ulje komine masline - maslinovo ulje neprihvatljivog okusa i mirisa propisanima za to ulje, a kojem sadržaj slobodnih masnih kiselina nije ograničen. Djevičanska maslinova ulja s preko 3,3% slobodnih masnih kiselina izravno ulaze u ovu skupinu maslinovih ulja

Pošalji prijatelju na email

Komentari