Ela Lučić

Datum objave: 20. 04. 2020.

Nova otkrića pokazuju kako utjecaj proteina na mišiće nije posljedica isključivo količine unesenih proteina, već i vremena konzumacije.

Nedavno istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Birminghamu otkrilo je da prehrambeni unos proteina može igrati ulogu u sarkopeniji, gubitku mišićne mase i funkcije povezane s dobi. Zbog nedostatka dokaza o prehrambenim navikama tijekom cjeloživotnog vijeka, istraživači su ispitali prehrambene unose zdravih mladih, srednjovječnih i starijih ljudi. Istraživački tim posebno je želio proučiti količinu, izvor i obrasce unosa proteina. 

U istraživanju je sudjelovalo 120 ispitanika, koji su bili podijeljeni prema dobi u tri skupine. Prva skupina obuhvaćala je sudionike koji su u prosjeku imali 23 godine, u drugoj skupini prosječna dob iznosila je 51 godinu, a u trećoj 77 godina. Visina i tjelesna masa ispitanika procijenjene su pomoću stadiometra i digitalne vage. Također, rečeno im je kako trebaju voditi trodnevni dnevnik prehrane, a njime je bilo potrebno obuhvatiti prehranu bilo koja dva dana tijekom tjedna i jednog dana tijekom vikenda. Dnevnik prehrane zahtijevao je od ispitanika informacije o vremenu, načinu pripreme, proizvođaču i masi svih konzumiranih sastojaka hrane i pića. 

Glavni fokus bili su obrasci u prehrambenom ponašanju sudionika zajedno s procjenom unosa proteina u različitim dobnim skupinama. Istraživači su identificirali 18 različitih obrazaca unosa proteina tijekom dana, ilustrirajući širok izbor prehrambenih navika.

Otkriveno je kako starije osobe, u usporedbi s mladim i sredovječnim pojedincima, u vrijeme ručka vjerojatnije unose namirnice koje su izvor proteina niske kvalitete. Kako bi tijelo stvorilo nove mišiće, potrebna mu je stimulacija, koja se javlja upravo pri unosu proteina. Proces postaje manje učinkovit što smo stariji, tako da je kod starije populacije nužan veći unos proteina kako bi se postigli jednaki rezultati kao i kod mlađih osoba. 

Rezultati ukazuju kako doza, vrijeme konzumacije, izvor i distribucija prehrambenih proteina tijekom dana utječu na izgradnju mišića u svim dobnim skupinama.

Iako je kod većine sudionika ukupni dnevni unos proteina bio zadovoljen, unos proteina po obroku i njihova raspodjela nisu u skladu s dosadašnjim saznanjima o optimalnom unosu. Povećani unos proteina, posebice tijekom doručka i ručka, mogao bi ublažiti gubitak mišića povezan s dobi, zaključuje se u izvješću. 

Autori napominju da većina osoba doseže preporučeni dnevni unos proteina, ali smatraju kako se univerzalne smjernice za unos proteina ne mogu primjenjivati u svim dobnim skupinama. Ističu kako nam je potreban sofisticiraniji i individualiziraniji pristup pomoću kojeg se osobe može usmjeriti koju količinu proteina trebaju konzumirati te u kojem vremenskom razdoblju, u svrhu podupiranja mišićne mase. Rezultati bi mogli imati posljedice na buduće revizije prehrambenih smjernica, nudeći upute starijim osobama za usvajanje novih prehrambenih navika koje uključuju uravnoteženi unos proteina.

 Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari