Datum objave: 21. 11. 2013.

Španjolska prospektivna studija provedena na reprezentativnom uzorku ispitanika ispitivala je važnost vremena konzumiranja hrane na učinkovitost gubitka kilograma te održavanja tjelesne mase. Dosadašnja istraživanja upućivala su na važnost kalorijskog unosa i njegove potrošnje kao ključnih čimbenika za borbu protiv viška kilograma.

Vrijeme konzumiranja hrane praćeno je u 420 ispitanika putem dnevnika prehrane tijekom 20 tjedana. Nadalje, praćeni su brojni biokemijski parametri (hormoni povezani uz apetit, regulaciju šećera u krvi, razine lipida u krvi) te antropometrijski parametri. Rezultati istraživanja su pokazali da su osobe koje su ranije konzumirale ručak (prije 15h) izgubile više kilograma nego osobe koje su kasnije ručale (9,9 naspram 7,7kg). Nadalje, u drugoj skupini je uočen sporiji gubitak na tjelesnoj masi. Međutim, većina biokemijskih parametara se nije značajno razlikovala po grupama.

Autori studije istaknuli su kako važnost studije leži u tome što su svi ispitanici imali jednaki energetski unos i potrošnju, a rezultati su značajno drugačiji u osoba koje su ranije konzumirale obroke. Upravo to upućuje na važnost ne samo količine hrane koju unosimo već i vrijeme kada to činimo.

Studija je objavljena u časopisu International Journal of Obesity.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari