Vrijeme je alergija...

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kihanje, kašljenje, otežano disanje, peckanje, svrab i suzenje očiju, dosadni su simptomi koji mnogima onemogućavaju normalan svakodnevni život. Sve veći broj ljudi bori se sa sezonskom alergijama svim mogućim sredstvima.. Ponekad se dešava da bitku izgubi čovjek i tada se simptomi alergije postupno razviju u simptome astme. Stoga se, kao strategija borbe, sve češće preporuča prevencija, a kao nadopuna arsenalu sredstava kojima se treba boriti protiv alergije i astme, predlažu se neke namirnice.

Nade se polažu u voće i povrće, ribu, mlijeko te zeleni čaj. A evo i zašto?

Analizom prehrambenih navika preko 20000 djece iz šest europskih zemalja uočeno je da postoji mnogo veća učestalost kašljanja i kihanja kod djece koja koja konzumiraju ribu jednom tjedno ili rjeđe, u odnosu na djecu koja češće jedu ribu. Vjeruje se da su za zaštitno djelovanje ribe zaslužne omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalno djelovanje.

Također je pokazano da djeca koja jedu male količine voća puno više kašlju u odnosu na djecu koja jedu veće količine voća. Uočeno je i da se opasnost od astme smanjuje za 16 - 17 % ukoliko se u većim količinama konzumiraju jabuke, kruške i zeleno lisnato povrće. Zaštitno djelovanje voća manifestira se kroz sinergijsko djelovanje antioksidansa (vitamina C, beta-karotena i selena) i prehrambenih vlakna. Ovi nutrijenti zajedno se bore protiv oksidativnih oštećenja, bakterija i virusa, te zajedno sudjeluju u detoksikaciji organizma i stimulaciji imunološkog sustava.

Nadalje, pokazano je da su osobe koje konzumiraju jednu šalicu punomasnog mlijeka dnevno, manje izložene riziku od astme od osoba koje konzumiraju obrano mlijeko. Istraživanje je bilo dio velike studije čiji cilj je bio istražiti utjecaje i čimbenike rizika, osobito prehrambene, na zdravlje dišnih puteva mladih Australaca. Rezultati su pokazali da osobe koje konzumiraju punomasno mlijeko imaju 34 % manje rizik za razvoj astme.

Kada se radi o čaju, znanstvene studije sve češće potvrđuju tradicionalna vjerovanja ljudi o njegovom učinku. Godinama su ljudi pili čaj kako bi se oduprijeli kihanju, prehladi, suznim očima, odnosno simptomima karakterističnima za prehlade i alergije. Rezultati studija pokazuju da redovito konzumiranje zelenog čaja može donijeti olakšanje osobama koje muče različite alergije.
Istraživači u Japanu uspjeli su, laboratorijskim testovima, identificirati sastojak u zelenom čaju koji blokira ključni receptor stanice koji je uključen u stvaranje alergijskog odgovora. Kada bi se dokazalo da antialergijske komponente čaja imaju terapijsko djelovanje na osobe koje konuzmiraju zeleni čaj, čaj bi bio djelotvoran u borbi protiv različitih alergena, uključujući pelud, prašinu, životinjske dlake, određene kemikalije.

Pošalji prijatelju na email

Komentari