Datum objave: 13. 05. 2014.

„Drugo stanje“ je razdoblje velikih promjena za buduće majke. Tada briga o vlastitom zdravlju kao i prehrambene navike prelaze u prvi plan zbog bebe koja se željno očekuje. Studija objavljena u časopisu Cell Metabolism potvrdila je kako prehrana doista treba biti na popisu prioriteta tijekom trudnoće.

Naime, znanstvenici su na miševima ispitivali kakav će utjecaj prehrana siromašna energijom imati na zdravlje potomka. Svi miševi su unosili prehranu koja je zadovoljavala njihove energetske potrebe do posljednjeg tjedna trudnoće. Zadnji tjedan trudnoće podvrgnuti su dijeti s 50 % manje kalorija.

Rezultati su pokazali ozbiljne posljedice nedovoljnog unosa energije na zdravlje potomaka. Potomci miševa su rođeni s niskom porođajnom masom, a kako su rasli utvrđena je povećana sklonost ka debljanju te ih je većina oboljela od dijabetesa. Autori studije ističu kako neuhranjenost tijekom trudnoće utječe na gene potomka odgovorne za regulaciju metabolizma masti. Zbog tih promjena povećava se rizik od metaboličkih poremećaja, pa tako i od pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici vjeruju kako je moguće da neadekvatni energetski unos tijekom trudnoće utječe na zdravlje, ne samo prve, već i druge generacije potomaka miševa.

Iako bi po toj logici mogli okriviti naše pretke za predispoziciju nekih bolesti, znanstvenici upozoravaju kako mi određujemo vlastitu „sudbinu“ načinom života i prehrambenim navikama.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari